ICT dagbesteding & persoonlijke ontwikkeling

Van deelnemer naar baliemedewerker

Het was halverwege februari 2019 toen ik bij Alétho Assen naar binnen stapte. Op naar mijn eerste dag hier in de ICT dagbesteding, niet wetende wat me allemaal te wachten stond, maar het leek mij een leuke uitdaging. Door gezondheidsproblemen was ik niet meer in staat om een reguliere arbeidsplaats te volbrengen, en kreeg bij Alétho de kans om zinvol de dag door te komen. In begin 2 dagdelen wat ik heb uitgebreid naar 4 dagdelen nu. Want elke dag alleen thuiszitten is niks voor mij. Altijd hard gewerkt en bezig zijn. Naast mijn gewone baan ben ik altijd druk bezig geweest met vrijwilligerswerk zowel in de medische hulpverlening als binnen mijn eigen Sinterklaasgroep.

Bij Alétho kwam ik er al snel achter dat het grafische gebeuren mij wel lag. Ik had al ervaring met bouwen van websites o.a. voor mijn eigen Sinterklaasgroep maar ook het ontwerpen van reclamemateriaal voor de snackwagen van een kameraad van mij. En via Alétho heb ik de kans gekregen om mijn kennis en vaardigheden uit te breiden met Adobe Photoshop, Illustrator & InDesign. Waardoor zowel mijn website als het reclamemateriaal van de snackwagen een professioneler uitstraling kreeg. Ondertussen kreeg ik ook opdrachten van Alétho binnen, voor maken van o.a. visitekaartjes, logo’s en mocht ik de lay-out verzorgen van het jaarboek van Humanitas. In 2021 kwam er werkplek vrij als baliemedewerker bij de balie van De Werkwereld, zodoende ik gevraagd ben of het mij leuk leek om 1 dagdeel achter de balie te zitten.

Alétho Assen is gevestigd in De Werkwereld aan de Brunelstraat. In dit gebouw zitten diverse maatschappelijke bedrijven en organisaties. Waaronder o.a. Humanitas, Leger des Heils, Vaart welzijn, de gemeente Assen maar ook organisaties die jongeren en jongvolwassenen helpen om verder te komen, er zit een kringloopwinkel in en natuurlijk Alétho. Een willekeur aan bedrijven die allemaal hun eigen expertise hebben op sociaal en maatschappelijk welzijn van mensen. Om te kijken of baliemedewerker wel iets voor mij is mocht ik een dagdeel meelopen met Heleen Vree, de coördinator van De Werkwereld. Van haar kreeg ik een duidelijke uitleg over de werkzaamheden die van mij verwacht werden. Zoals binnenkomende post sorteren en het ontvangst nemen van pakketten, lichte administratieve taken en natuurlijk bezoekers welkom heten en de weg te wijzen in de werkwereld. Maar misschien wel de belangrijkste van deze functie is het aanwezig zijn van een persoon achter de balie, dat bezoekers, maar ook deelnemers en personeel van de diverse organisaties zich welkom voelen. En als ik klaar ben met de vaste dagelijkse verplichtingen die bij de functie van baliemedewerker horen, had ik de tijd en ruimte om op me eigen laptop met mijn website of andere grafische opdrachten e.d. bezig te zijn.

Het werk achter de balie vond ik zo leuk dat ik het nog vrije dagdeel dat er nog geen baliemedewerker aanwezig was, er ook heb bijgenomen. Zo zat ik twee dagen achter de balie en de andere twee dagdelen bij Alétho, een leuke combinatie al bleef ik de dagdelen die ik achter de balie zat, wel de lunchpauze en het social time bij Alétho doen. Want het spelletje Weerwolven van Wakkerdam of Spyfall wil ik natuurlijk niet missen, daar is het veel te leuk en gezellig voor. Ondertussen heb ik ook een gesprek met Theo Versteeg (Alétho) gehad over de BHV bij Alétho. Omdat ik opgeleid ben en een ruime ervaring heb in de medische wereld (ambulance en traumateam) en ook in het bezit ben van een bhv diploma. Wou ik best mijn diensten ook aanbieden voor De Werkwereld, door verloop van personeel en omdat een medewerker met zwangerschapsverlof was gegaan kon ik mooi deze lege plek opvullen die er was ontstaan. Zo kwam er weer een mooie zinvolle invulling voor mij maar ook voor de bhv groep van de werkwereld. Samen met de coördinator van de BHV gaan we een leuke oefening voorbereiden voor de bhv-ers van De werkwereld, waar ik mijn kennis met hun kan delen. (BHV staat voor bedrijfshulpverlener, deze worden ingezet als er binnen een bedrijf een ongeluk(je) of calamiteit plaats heeft gevonden of bv het gebouw ontruimt moet worden).

Doordat er binnen het beleid van de werkwereld er een verandering had plaats gevonden in baliemedewerkers, heb ik na overleg met Heleen (De Werkwereld) & Henriëtte (mijn begeleidster van Alétho) besloten om alle 4 dagen die ik bij Alétho ben, de balie wel wil bemannen. Dit omdat dit mij meer voldoening gaf dan enkel boven bij Alétho achter de pc. Het werken achter de balie voelt voor mij meer als een baan dan enkel een zinvolle dagbesteding. Voor mij geeft dit veel meer waarde, en helpt mij de dagen goed door te komen. Want mijn gezondheidsproblemen zijn er nog steeds en zullen niet afnemen. Maar mede door Alétho heb ik de drive gekregen om niet op te geven, om te kijken wat kan ik nog wel i.p.v. wat kan ik niet meer. Vorige week heb ik een goed gesprek gehad met de Henriëtte (Alétho) en mijn WMO consulent en is mijn indicatie met 2 jaar verlengd, en ondertussen gaan we kijken of de mogelijkheid bestaat voor beschut werken elders. Iets wat ik een paar jaar geleden niet kon bedenken, toen ik ziek werd, dat ik ooit nog weer een gewone baan zou kunnen krijgen. Dus geef niet op, en blijf vechten, wees een Vechtersbaas, Lisanne Spaander heeft daar trouwens een mooi nummer overgeschreven en gezongen, iets waar ik ook de kracht uit heb kunnen putten. Al is dat wel met vallen en opstaan geweest, en soms zit er meer in je dan jezelf ooit hebt gedacht, tenminste dat heb ik ervaren.  


Groet Hans Romijn

Is Alétho iets voor jou?

Meld je aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om een kennismaking te plannen.

Aanmelden  
  • Facebook
  • LinkedIn