ICT dagbesteding & persoonlijke ontwikkeling

Van de hardware naar Python..

Assessment

Na een korte rit in de assessment-achtbaan alweer drie jaar geleden, waarin ik een beetje heb mogen snoepen van verschillende onderdelen in de computerwereld, ben ik toch de kant van de hardware weer opgegaan omdat ik daar vanuit mijn opleiding de meeste affiniteit mee heb. Tijdens het assessment had ik de meeste aandacht voor GameMaker en Sketchup, wat veelal de perfectionist in mij naar boven bracht. Als je de tijd die ik aan beide programma’s heb gespendeerd ten opzichte van de andere programma’s in een grafiek zou afzetten, kwam je toch echt tot twee keer minstens aan de lengte van de Martinitoren. Soms moest ik geremd worden en weer aan iets nieuws beginnen. Aan de andere kant.. alle programma’s in het assessment behoorden een goede kans te krijgen. Zelfs de minder aantrekkelijke die ik juist heel sneaky iets minder tijd gaf om ze mijzelf aan te leren om meer tijd te hebben voor het leuke. Maar aan alles komt een eind, zo ook aan het assessment.

Hardware

De afgelopen tweeënhalf jaar heb ik in het hardwarelokaal gezeten met af en toe veel vlagen werk en soms wat minder, in de vorm van computers repareren, nakijken, herstellen, installeren, en nieuwe ladingen ophalen. De laatste maanden begon het mij helaas een beetje te vervelen. Naast de hardware ben ik met de Raspberry Pi bezig geweest onder het mom van hardware en ‘programmeren’. Eerst de moeilijker te programmeren Raspberry Pi3, daarna de Raspberry Pi4. Hierop heb ik een nu een navigatiesysteem via GPS draaien met prachtig op zijn Afrikaans gesproken Hollandse aanwijzingen op een 7 inch usb touchscreen met een muispijl die mij niet meer in de weg zit. Daarna(ast) wat andere kleine dingetjes erop geïnstalleerd en geprogrammeerd zoals Netflix, antivirus, een systeemchecker op het bureaublad (om te kijken hoe intensief de Raspberry Pi wordt gebruikt, temperatuur en om te kijken naar bijvoorbeeld netwerkverkeer), gedeelde mappen en kantoorapplicaties. Daarna heb ik het roer omgegooid door mij te gaan verdiepen in het programmeren in Python, om te kijken of dat iets voor mij is. Omdat ik het idee heb dat daar meer werk in te vinden is. Dit doe ik nu (tijdelijk) op de Raspberry Pi.

Python 

Aan het begin was het even aftasten, maar nu heb ik er aardigheid aan. Voor mijzelf heb ik een stapeltje boeken gekocht om mijzelf Python vanaf begin af aan aan te leren en het gaat mij al dan niet met hulp, steeds beter af. Af en toe vraag ik de hulp van andere deelnemers en de ICT’ers, die mij wanneer het ze past, helpen waar het kan. Al laten ze mij soms ook lekker zweten, waar ze van genieten omdat ik het mijzelf weer véééél te moeilijk heb gemaakt door dingen te doen die ik mijzelf nog niet (goed) heb aangeleerd of die niet eens in het boek voorkomen.

Zo krijg ik af en toe te horen:

– ‘Ik maak véél te grote stappen waar het juist in kleinere stappen moet’

– ‘Onze denkwijzen stroken (nog) niet helemaal met elkaar’

(8 seconden regel …)

Nu ben ik op driekwart van het eerste boek en heb al een paar spelletjes mogen maken en uitwerken via voorbeelden in het boek. Een spelletje gebaseerd op tekstinvoer, zoals bijvoorbeeld Zork. Ook het zelf uitwerken van een spelletje was een opdracht. Hierbij komen tevens tekenvaardigheden om de hoek kijken bij het uittekenen van de levels. Met Python ga ik mij nu dus de komende jaar/jaren bezighouden. De foto’s zullen wellicht een wat vertekend beeld geven.. A4 fotograferen met een tablet is niet mijn ding..

Michiel, Alétho Groningen

Is ICT dagbesteding iets voor jou?

Meld je aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om een intake gesprek te plannen.

Aanmelden  
  • Facebook
  • LinkedIn