ICT dagbesteding & persoonlijke ontwikkeling

Interview met Hans door Sebastiaan

Hans is op 18 februari 2019 begonnen bij Alétho. Op het moment komt hij 2 dagdelen, maar zal straks uitbreiden naar meer dagdelen. Momenteel besteed hij zijn tijd aan het maken van een sint en zwarte pieten website: https://sinterklaasgildeassen.nl

Naast de website is hij ook te boeken als sinterklaas samen met zijn pieten.
Ik sprak Hans over het werk wat hij hier doet en wat hij nog bij Alétho zou willen leren.
Vrij snel kwamen wij bij zijn passie terecht waar hij al zijn energie en liefde insteekt.
Het spelen als sinterklaas en piet, of zoals Hans het zei: “Ik speel geen Sinterklaas en/of zwarte piet, ik ben Sinterklaas en/of zwarte piet.”
Hans is zeer creatief in het zijn van Sinterklaas, zo verzorgd hij toneel stukjes op scholen en staat hij op 4 avonden op planken in Theater de Kolk.
Sinterklaas en zwarte piet zit in zijn bloed, en hij vindt het heerlijk om bij Alétho daar mee bezig te zijn.

Wat doe je bij Alétho?

Ik ben hier begonnen met HTML, het leren van codetaal voor een website. Ik merkte snel dat codetaal vrij ingewikkeld is voor mij. Ik ben daarom ook overgestapt naar Photoshop en illustrator.
Ik beheer wel een website (sinterklaasgildeassen.nl) daar doe ik het design. Met de mogelijkheid tot photoshop kan ik daar mijn eigen gemaakte fotos bewerken en op mijn website plaatsen.
Omdat HTML vrij ingewikkeld is, beheer ik de website met WordPress. De ideale manier om de website op en top te krijgen! 

Hoe heb je met Photoshop leren werken?

In het begin heb ik veel tutorials gekeken.  Alétho had zelf ook de beschikking tot vele tutorials, dat heeft mijn goed geholpen. Het heeft wel 2 tot 3 weken gekost om het goed onder de knie te krijgen. Photoshop is best breed met ontzettend veel mogelijkheden, die tijd heb je ook wel nodig.
Daarnaast heb je ook nog illustrator. In Illustrator heb je meer te maken met de opmaak, de kleur en logo’s ect.

Voordat ik bij Alétho begon maakte ik alles via Publisher. Sinds ik bij Alétho ben, ben ik overgestapt op Photoshop en Illustrator, een veel professioneler programma.
In het begin kreeg ik opdrachten van Alétho en van buitenaf voor het maken van flyers/advertenties/websites/visitekaartjes.
Momenteel ben ik bezig met het bewerken van sinterklaas en pieten fotos. Ik fotografeer/bewerk/en upload de fotos zelf op mijn website.
Ik heb thuis een greenscreen, met fotolampen en maak de fotos met mijn eigen telefoon.
Een goeie vriend van mij had een dure professionele camera waar wij eerst de fotos mee maakte, maar wij kwamen erachter dat de camera van mijn telefoon veel beter was haha.

Afbeelding met persoon, man, binnen, muur

Automatisch gegenereerde beschrijving
Sebastiaan (links) en Hans (rechts)

Waar komt het plezier van sinterklaas vandaan?

Sinterklaas en piet spelen zit al vanaf kinds in mij, het is een stukje jeugdsentiment. Ik was ongeveer 14 jaar toen ik voor eerst piet speelde en doe het nu nog steeds. Sinterklaas of piet spelen is een stukje acteren, entertainment en vrijheid dat je hebt.
Je kruipt in de rol van iemand anders en daar mee entertain je de mensen. Het is altijd zo’n mooi gezicht als je de verbaasde gezichten ziet van de kinderen.
Het is ook een stukje vrijheid dat je hebt als piet zijnde: je kunt meer doen als een normaal iemand.  Als ik in mijn pieten pak hier heel hard op de ramen klop is iedereen enthousiast, zou ik dat nu doen dan kijkt iedereen mij raar aan en vragen ze waarom doe je dat? Dat is de vrijheid die je hebt.

Wat zou je naast Photoshop nog willen leren bij Alétho?

Ik blijf fijn werken met Photoshop en illustrator, daarin zijn nog ontelbare mogelijkheden, die ik nog niet ken, waar ik nog veel in kan leren. Dat, in combinatie met WordPress, stemt mij positief.
Het resultaat wat je meteen ziet vind ik heel prettig. Ik kan meteen oordelen of de kleur geel of blauw mooier is, en hoe meer ik met Photoshop en illustrator werk hoe meer verbeterde resultaat je ziet.

De ervaring kan ik ook later gebruiken voor: opdracht voor bedrijven/ eigen bedrijven pandje die gespecialiseerd is in Photoshop/Illustrator, met daar naast de kennis van WordPress, dat zou ik geweldig vinden. Ook zou ik videobewerking willen leren, maar het bewerken van films/filmpjes voor sinterklaas hou ik dan ook liever als hobby. Enige ervaring is altijd welkom, maar verder zal ik er niet veel mee doen.
Laat mij maar met Photoshop en Illustrator werken, en ik vind mijn weg wel haha.

Sinterklaas moet weer door anders zijn wij te laat voor 5 december.
Dag hoor!
 
Sebastiaan en Hans

Is ICT dagbesteding iets voor jou?

Meld je aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om een intake gesprek te plannen.

Aanmelden  
  • Facebook
  • LinkedIn