ICT dagbesteding & persoonlijke ontwikkeling

Één heerlijk kopje soep

Een soepinterview met Jan door Sebastiaan van Alétho Assen

Elke dag wordt Alétho verwend met heerlijke soepen van de Hippe Kringloop. De Hippe Kringloop is een kringloopwinkel wat in hetzelfde gebouw zit van Alétho Assen. De Hippe Kringloop is onderdeel van Beeworkz. Beeworkz biedt werktrajecten en arbeidsmatige dagbesteding. Naast de kringloopwinkel heeft het ook een restaurant waar de soep vandaan komt. Alleen wie maakt de soep en wie bedenkt ze? We vragen het aan de chef van de Hippe Kringloop: Jan.

Als je bij de Hippe Kringloop komt eten dan zul je Jan ongetwijfeld tegen komen, Jan is 1 februari 2018 bij de Hippe Kringloop komen werken, hiervoor had hij al veel ervaring in de horeca.
Zo heeft hij bij verschillende buurthuizen gewerkt en zelfs een eigen steakhouse gehad in Haren.
Uiteindelijk is Jan bij de Hippe Kringloop komen werken, vooral de voldoening die hij uit ze werk kan halen maakt voor hem het werk leuk, iemand iets kunnen leren is daarom ook zijn doel.

Elke dag soep maken is dat nog wel leuk?

Jawel je maakt niet elke dag dezelfde soep, soms zit er best veel tijd in het maken van een soep, maar soms zit er ook een soep tussen die snel klaar is omdat je minder hoeft te snijden ect.
Maar ook de uitdagingen in de soep die ik nog nooit gemaakt heb is ook leuk. Ik ben ooit de uitdaging aangegaan om brandnetel soep te gaan maken, dat is iets totaal nieuws en leuker voor mij en de mensen waar ik mee werk.

Vooral reacties wat je soms op de soepen krijgt is leuk, meestal is soep vrij standaard kip/tomaat groente, en daar stopt het wel. Klanten die bij ons komen, staan soms verbaast van wat voor soep wij nu aanbieden, bijvoorbeeld broccoli, zoete-aardappel of komkommersoep. Dan ligt vooral de uitdaging bij mij om de mensen daarvan te kunnen overtuigen om het te proberen.
Wat het vooral leuk maakt is met de mensen met wie je werkt, je werkt elke dag weer met andere mensen op andere manieren en dat houdt het maken van soep voor elke dag ook afwisselend.
 
Wat maakt het werk voor jou afwisselend?
Het is niet zo zeer de soep die het voor mij afwisselend maakt maar de mensen waar mee ik het werk doe. Het is vooral de uitdaging om iemand die net bij ons begint te leren om het zelfstandig te kunnen doen. Ook de manier waarop onze deelnemers werken is afwisselend. Soms hebben ze met iemand anders soep gemaakt en dan merk je dat ze het op een andere manier geleerd hebben en dan is het leuk om daar weer een balans in te vinden. Dat is ook een beetje wat ik hier hoop te bereiken, dat ik een stempel achter kan laten en dat de mensen hier altijd kunnen terugdenken aan mij en dat ik ze iets heb kunnen leren.

Hoe kom je op de ideeën van de soep?
Eerder bedacht ik de soepen zelf,alleen toen kwam er wat commentaar vanuit Alétho over de soorten soepen die jullie kregen. Vanaf toen is er afgesproken met een deelnemer van Alétho om elke week een lijst te maken van soepen die jullie graag willen hebben. Want het was namelijk wel zo dat de soep die ik misschien lekker vind misschien jullie niet helemaal lekker vinden en daar ging het soms nog wel een fout. De manier van soep maken ligt in mij geval het maken zoals het hoort.
Een kippensoep is bij mij geen kippensoep zoals in de winkel, met wat kip en bouillon,
dat hoort een goed gevulde soep te zijn, dan heb je een echte kippensoep.

Welke soep zou je ooit nog eens willen maken?
Dan denk ik toch dat het een hele goed gevulde soep moet zijn. Eentje waar ik veel werk aan heb gehad dat is voor mij een echte soep. Maar dan wel het allerliefst met de mensen waar mee ik werk, dat wij een soep op tafel zetten waar veel in werk heeft gezeten en waar we trots op kunnen zijn.

Is Alétho iets voor jou?

Meld je aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om een kennismaking te plannen.

Aanmelden  
  • Facebook
  • LinkedIn